Home 

Bestanden veilig stellen van een GPT disk

Wat is een GPT schijf?

GPT is een afkorting voor GUID Partition Table. Deze partitietabel wordt sinds het begin van de jaren 90 veel gebruikt in nieuwe harde schijven, als alternatief voor de eerder ontwikkelde MBR partitionering. GPT werd door Intel ontwikkeld als opvolger als onderdeel van EFI, maar kan ook los hiervan gebruikt worden wanneer de GPT-schijf niet opstartbaar moet zijn.GPT vs. MBR: voordelen van een GPT schijf

Vergeleken met een MBR schijf, kan een schijf met GPT partitionering meer gegevens aan. Een MBR schijf kan namelijk niet groter dan 2TB* worden. Dat is voor nu nog groot genoeg, maar dit limiet is de reden dat veel kenners denken dat GPT MBR zal vervangen als de standaard in schijfpartitionering. 

Bovendien ondersteunt een GPT schijf meer partities. Waar een MBR schijf slechts 4 partities aan kan, kan een GPT schijf 128 partities aan. Tot slot wordt de GPT schijf ook nog eens als de veiligere optie gezien van de twee. Schijven met deze partitionering maken namelijk gebruik van CRC code, wat in gewone taal een soort van data dubbelcheck is.

*Schijf groter dan 2 tb als NTFS partioneren