Home

English

Bitcoins

Werken in een bitcoin-mijn op IJsland is 'absoluut verschrikkelijk en fascinerend'.

Bitcoins koers en kopen.

Ethereum bitcoin blockchain workshop

Bitcoin protocol

Bitcoins minen

Kanttekeningen bij de bitcoin.

Waarom de bitcoin de valse euro meer bedreigt dan de dollar.

Over Bitcoin

Wanneer we het over Bitcoin hebben, is het handig om een onderscheid te maken tussen twee dingen: het Bitcoin-netwerk met de achterliggende techniek (blockchain) en het betaalmiddel (bitcoins). Verderop leggen we meer uit over de techniek achter Bitcoin, maar we beperken ons eerst tot het betalen met bitcoins: dit zijn de digitale 'munten' die over het netwerk worden verstuurd in transacties en een zekere waarde vertegenwoordigen.

Bitcoins kun je gebruiken om digitaal betalingen te verrichten zonder dat dit hoeft via een bank of ander bedrijf. Je kunt het zien als een soort digitaal contant geld. Officieel wordt het in Nederland echter nog niet erkend als valuta.

Betalen met bitcoin

Een betaling versturen en ontvangen gaat net zo makkelijk als het sturen van een e-mail, alleen stuur je bitcoins niet naar een e-mailadres, maar met behulp van een bitcoinadres - een reeks cijfers en letters - via het Bitcoin-netwerk. Dit is een decentraal, peer-to-peer netwerk vergelijkbaar met Bittorrent. Het netwerk is dus verspreid over de hele wereld; iedereen kan meedoen.

Betalingen worden in het Bitcoin-netwerk opgeslagen in een groot publiek transactielogboek. Hoeveel bitcoins er bij welk bitcoinadres horen staat in dit logboek, het hele netwerk is het dus eens over alle bitcoinbalansen. De 'sleutels' waarmee je je bitcoins kunt uitgeven, staan lokaal opgeslagen in een app op je telefoon of computer. Je beheert dus zelf de toegang tot jouw bitcoins: je bent je eigen bank.

De voordelen

Door het decentrale karakter, de bewezen wiskundige principes (cryptografie) en de grote hoeveelheid rekenkracht in het netwerk biedt Bitcoin een uitermate betrouwbaar betaalmiddel, dat zeer geschikt is voor zowel kleine als grote betalingen. Het is open source, dus iedereen kan het controleren, en niemand kan het stoppen. Andere voordelen zijn:

  • Anonimiteit (Publieke transacties, maar je hebt in principe zelf in de hand of een transactie / adres naar jou te herleiden is.)

  • Relatief lage transactiekosten voor met name internationale transacties

  • Betalingen zijn wereldwijd en vrijwel direct *

  • Betalingen zijn onomkeerbaar

Helaas kent Bitcoin niet alleen maar voordelen, het decentrale karakter komt met een prijs. Bitcoin vraagt bijvoorbeeld veel eigen verantwoordelijkheid van de gebruikers, besluitvorming is moeilijk, mining kost erg veel energie en de decentrale manier van opslag is, hoewel veilig, niet erg efficient. Voor grote transactievolumes en microbetalingen is Bitcoin dan ook te duur. Gelukkig wordt er hard gewerkt aan slimme oplossingen om Bitcoin beter schaalbaar te maken.

* Bitcoins komen over het algemeen binnen een seconde aan bij de ontvanger, maar het duurt nog ongeveer een uur totdat je ervan uit kan gaan dat de transactie definitief is. Dit heeft te maken met de blockchain, waar de transactie in opgenomen moet worden. Verderop leggen we dit uit.

Het Bitcoinprotocol

Bron: bitcoin.nl