Home 

English

Internetkabels maken

 

Klik op foto voor vergroting

Een twisted pair is een kabel die bestaat uit vier paren van elk twee koperdraden die in elkaar zijn gedraaid of twee aan twee.

Er zijn verschillende soorten twisted pair-kabels. de UTP, Unshielded Twisted Pair, de STP, Shielded Twisted Pair, en de FTP, Foiled Twisted Pair.

De UTP is de meest gebruikte twisted pair-kabel. Deze kabel is ongeïsoleerd. Voor het aansluiten van telefoons wordt deze kabel al jarenlang gebruikt. In de STP-kabel zijn de aderparen ieder afzonderlijk afgeschermd en de kabel als geheel ook nog eens. Die bescherming maakt de STP-kabel dikker en stugger. Ook bestaat de STP-kabel uit twee aderparen. De steeds hogere bitsnelheden over UTP-kabels leidt tot extra uitstraling van elektromagnetisme. Om de uitstraling en gevoeligheid voor verstoring van buitenaf te verkleinen wordt bij de FTP-kabel een laagje metaalfolie onder de buitenmantel aangebracht.

Voor een normale straight kabel gebruik je het onderstaande kleurenschema.Als je maar 1 internet aansluiting hebt met 1 kabel, dan kan je toch 2 computers op het internet aansluiten.

Je zet dan in 1 computer een extra netwerkkaart en dan verbind je die 2 pc's met een crossed kabel.

Die  volgorde wijkt af van een straight kabel. Schrijf dat op een etiket en plak dat aan die kabel. zodat daar geen verwarring over kan ontstaan.

 Die 2e pc heeft dan alleen maar internet als die pc met 2 internetkaarten aanstaat.

Die hoef je niet geheel op te starten, want dat is lastig als die van je broer of zus is en er zit een wachtwoord op.

Alleen aanzetten is voldoende, als je dat inlogschermpje ziet, dan kan je al internetten op die andere pc.

Als je een Ziggo ( Casema) aansluiting hebt gehad en je gaat over naar een andere aanbieder, dan moet je wel even opletten dat die kabel die je vroeger van die kabelaar hebt gehad misschien maar 2 draden heeft.

Je ziet dan ook door het transparante stekkertje. Dan moet je dus een andere kabel nemen met 8 draden er in. Als je het niet in de gaten hebt dan zoek je 
je helemaal gek waarom het internet niet werkt.

De kabeltjes op lengte te maken en in de juiste volgorde leggen.

De draden zelf hoeven niet gestript te worden

Met een tang worden de contacten door de isolatie gedrukt.